Tuesday, 25 April 2017

Those 4 Days In Perlis

     During my stay in Perlis not a long while ago, I have the chance of going to several places. Here are some spots that I managed to go (because my father only cuti on my third day during my stay, and the fourth day tu pulak memang aku nak kena balik ke Selangor pagi-pagi dah, so, memang tak berapa banyak lah spot yang aku dapat pergi). Overall, I can say that it was quite a satisfying experience considering aku datang Perlis sorang-sorang (acah backpacker kot lol) and that was my first time going to a far away negeri alone.

Gua Kelam
All I can ever say is, I love this cave! Very much! I love the sound of the rushing waters on the floors and through the walls of the cave. And the freshness and the sejuk of the waters (wow english and bm kau dulu macam mana dohh? Parah dah kau ni main manglish2 pulakk dah. Buruk pulak tu ayat pssh). It's just, wow! Mesmerizing. And rasa macam nak masuk je dalam tu. Swimming dalam tu. Okay, nampak lah kan betapa bataknya aku. Well, what can you expect? Selangor bukan ada gua-gua yang macam ni kan? Haha! Batu Caves? Not wishing to go there. No offence, but the statues there creeps me out. IDK why tho. It just creeps me out. But, being in this cave, it has some calming effect on me. So it's true what they all been saying, being close with nature soothes.

Entrance. Wondrous ain't ?




     Once you're out in the back of the cave, kau akan jumpa this hutan. They named it Secret Garden. Why, though? Cliche wehh cliche. Haha! Nice try, Ministry of Tourism. Cliche angat nama tu. But, nice try. I guess they named it 'Secret Garden' sebab you will not discover that 'sacred place' if not sebab you dah go through sampai belakang gua and then you expect to see things. Wait, apa je yang biasa kita tengok kat belakang gua? Hurmm.. KBAT-nya soalan. Moving on. Here are some shots I managed to get.


Aku rasa aku tangkap gambar batu ni sebab aku rasa lighting kat batu ni cantik. Tu je. Ceteknya pemikiran. Hahaha!





Padang Besar
Entahlah weh, aku rasa kalau dah namanya pelancong, mesti nak jugak pergi sini kan? Dasar pelancong. Tapi apa2 pun, best jugak Padang Besar. Kau boleh tengok barang-barang dari Thailand semua ada jual kat sini lah. Dari jajan-jajan, sampai ke souvenirs, barang kosmetik, baju2, jerseys, and barang dapur, barang mandi, semua ada. Walaupun barang2 kat Padang Besar ni mostly dari Thailand, cantik jugak. And dari segi kualiti, asal kau reti jaga barang, eloklah dia 😂 

     Tapi sayang, time ni aku lupa nak bawak phone aku. Tertinggal dalam kereta beloved father gue. So, aku tunjuk apa aku beli je lah ye.. Tak banyak pun aku beli. Just one two-strapped bag, and a pack of candies. Unfortunately, the candies had been finished sebelum sempat aku snap gambar.

Sorry for the shitty props. Sebenarnya gambar ni aku just nak tunjuk kawan aku je jahaha.

Restoran Api-Api, Kuala Perlis
Restoran ni dah popular dah kot aku rasa, baik locally mahupun internationally. Serius, makanan dia best gila! Ikan fresh angat-angat ikew loikee lol gediknya okay uolls dah boleh muntah slow2. Tempat makan ni memang open gila and dia kat depan sungai yang menghala ke arah laut. View yang memang naiss ah! Kalau time sunset, memang view dia sangat-sangat spectacular - and kebetulan time aku and family aku makan sini time tu petang2 nak senja, dapat lah tengok sunset tu. Very spectacular!

P/s : Aku tak sempat nak tangkap gambar lauk-pauk coz time tu memang aku dah kebulur so aku terus sambar je ikan tu time ikan tu sampai kat meja. But, all I can say is, ikan bakar dia tu aku suka. Maybe sebab aku jarang makan ikan bakar perap dengan santan and kunyit macam tu kot.. Hurmm.. Btw, ayah aku cakap ikan bakar style tu gaya Thailand. I like it. Maybe balik rumah nanti aku boleh mintak mak aku masak ikan bakar style Thai ni 😂😂




Kucing ni comel sangat sampai wlaupun dia tak pandang aku, aku nak jugak snap gambar dia.

Taman Rekreasi Pengkalan Asam, Kangar
Because my father practically drag me here pagi tu. But, the park is quite nice. I managed to get a few shots lah sebelum kitorang proceed pergi ke Gua Kelam.





     And, that's about it. Esok paginya, I have to get back to Selangor. It is kinda sad actually. Given that short amount of time, aku cuma dapat lawat a few spots je. Tu tak masuk lagi time musim mangga Harumanis, kan? Sebab diorang ada buat some kind of festival (nampak lah aku kejar buah mangga tu je). And, more importantly, in that short amount of time, I did manage to get to spend some time with my father. Lastly, hargailah ayah anda selagi beliau masih ada dekat-dekat dengan anda. Hahah! 

     And if I were to be given another chance to visit Perlis another time, I certainly would love to go there again.

Post-script : Sorry if my pictures punya quality a bit suck. I took em with my phone yang tak seberapa tu jeww. Hewhew.

Now playing : Feel good - Gryffin & Illenium ft. Daya

5 comments:

  1. teringin ke gua kelam, belum berkesempatan lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yass! Do go there. It's real awesome!!

      Delete
  2. wow. taman reakrasi pengkalan asam tu titi gantung je eh ada? tak pernah pergi pulak. kena try lepas ni. Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. I dont exactly recommend uoll pergi taman rekreasi ni sangat actually hahaha! Sebab taman ni kecik je. More like, kalau setakat uoll nak jogging, and maybe tangkap a few gambar to post in social medias and such. Haha!

      Delete
  3. awesome idea for questions to ask a girl which will give you a complete idea on every topic you can have conversation with any girl.

    ReplyDelete